Datum/tid:
2015-02-20
19:00 - 21:00
Plats:
Hullsta Gård
Program: Bl.a. Carl Nielsens violinkonsert.
”Även underbarn brukar få vänta in sin musikaliska mognad, men i Guro Kleven Hagens fall undrar man vad som finns kvar att lära? Vad skulle kunna bli bättre? Hon är ett löfte som inte ens fyllda 20 redan har infriat sig. Så smakfullt, så respektfullt, så andaktsfullt.”
Orden är Susanne Holmlunds, recensent vid Sundsvalls Tidning, från konserten i Sundsvall hösten 2013. Orkestern blev så förtjust i Guros bländande spel att man omedelbart bokade in henne igen. Guro Kleven Hagen har, blott 20 år gammal, klivit fram som solist de senaste åren efter mångåriga studier i Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Hösten 2011 började hon violinstudier vid Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. Guro gjorde sin debut 2011 som solist i Tjajkovskijs violinkonsert med Oslo-Filharmonien under ledning av Jukka-Pekka Saraste. Guro Kleven Hagen har hunnit spela med flera stora orkestrar, som Kringkastingsorkestret (Norska Radions Symfoniorkester), Den norske operas orkester samt symfoniorkestrar i Ryssland, Frankrike och Österrike. Som kammarmusiker har hon arbetat tillsammans med bland andra Leif Ove Andsnes, Maxim Rysanov och Andreas Brantelid, och hon har en rad engagemang inbokade åren framöver med de stora symfoniorkestrarna i Europa.
Redan tidigt har hennes karriär kantats av priser som det norska solistpriset och som första norska musiker vann hon den internationella Yehudi Menuhin-tävlingen 2010.
Guro Kleven Hagen spelar på violinen ”Kreisler-Bergonzi”, en Bergonzi-violin från Cremona, (1735-1740), utlånad från Dextra Musica.
Man brukar säga att det finns två stora violinkonserter som skapats i Norden; Sibelius (som Guro framförde förra gången hon gästade orkestern) och Carl Nielsens. Sibelius konsert har flugit över världen, medan Nielsens konsert är mindre känd. Förutom i Danmark, där den ställs framför Sibelius. Carl Nielsen påbörjade sin violinkonsert sommaren 1911 under en vistelse i Edvard Griegs hem Troldhaugen. Nielsen hade själv spelat violin länge och kunde skriva för instrumentet så att det också blev violintekniskt intressant. Passager där man bara trampar vatten intresserar mig inte. Men det är inte bara tekniska svårigheter som uppenbarar sig för solisten, utan även för orkestern. Kanske är detta också en av anledningarna till att det är en mycket uppskattad konsert, såväl av musiker som publik.
Violinkonserten uruppfördes i februari 1912 tillsammans med Nielsens tredje symfoni. Båda verken blev succé. Violinkonserten gjorde sitt segertåg i Norden och den som uruppförde konserten, var Nielsens gode vän tillika konsertmästaren i Det Kongelige Kapel, Peder Møller, för vilken verket också var skrivet.